Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Διώξε τα μηρμήγκια χωρίς φάρμακα!


Τα μυρμήγκια μερικές μυρωδιές και γεύσεις δεν μπορούν να τις αντεξουν. Σε περίπτωση που τα εντοπίσεις κάπου ράντισε επάνω της λίγη ρίγανη ,σόδα μαγειρικής πάπρικα, κανέλα,καυτερό πιπέρι, ναφθαλίνη, καπνό από τσιγάρο φύλλα δάφνης. Ακόμη και το κατακάθι του καφέ θα κάνει... δουλειά!

Φτιάξε ένα φυσικό εντομοαπωθητικό αναμιγνύοντας ξύσμα λεμονιού με νερό ή με ξύδι και ψέκασε επάνω στη μυρμηγκοφωλιά.

Αν έχεις δει μυρμήγκια στο ντουλάπι με τα τρόφιμα, άδειασέ το και καθάρισε καλά με νερό στο οποίο θα έχεις ρίξει και λίγο χυμό λεμονιού και στη συνέχεια, βάλε μέσα στο ντουλάπι μισό λεμόνι, άφησέ το 2-3 μέρες και μετά αντικατέστησέ το με ένα φρέσκο.

Αν είναι σε εξωτερικό χώρο, κυκλώστε τη φωλιά τους με μιά κιμωλία.




Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

ΤΣΙΠΟΥΡΟ-ΡΑΚΗ-ΟΥΖΟ ΔΙΑΦΟΡΕΣ


Το τσίπουρο, ήταν και είναι, το ποτό των φτωχών και των λαϊκών τάξεων.

Το πότε ακριβώς άρχισε η παραγωγή του τσίπουρου στην Ελλάδα δεν είναι γνωστό. Υπάρχουν αναφορές για παραγωγή τσίπουρου στο Αγιο Όρος από το 1590, όπως φαίνεται από διάφορα τούρκικα φιρμάνια της εποχής. Με τα χρόνια εξαπλώθηκε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, κυρίως στη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Κρήτη.

Το τσίπουρο δεν πρέπει να συγχέεται με το ούζο, αφού πρόκειται για ποτό με διαφορετικό τρόπο παρασκευής.Η Τσικουδιά ή Ρακή στην Κρήτη είναι κάτι ανάλογο, ωστόσο η κυριότερη διαφορά του είναι ότι η τσικουδιά είναι προϊόν μονής απόσταξης. Το τσίπουρο έχει τις περισσότερες φορές 36 με 45 αλκοολικούς βαθμούς.

Από ποια πρώτη ύλη προέρχεται το τσίπουρο και πως παράγεται;
Το τσίπουρο προέρχεται από το σταφύλι και παράγεται με απόσταξη των στέμφυλων σταφυλιού (φλουδών), μετά τη διαδικασία οινοποίησης του σταφυλιού.

Ποια η διαφορά τσίπουρου, ρακής και τσικουδιάς;
Τσίπουρο, ρακή και τσικουδιά παράγονται όλα με απόσταξη των στέμφυλων του σταφυλιού. Παραδοσιακά  το τσίπουρο παράγονταν με διπλή απόσταξη ενώ η τσικουδιά και η ρακή με μονή απόσταξη.

Ποια η διαφορά τσίπουρου και ούζου;
Το τσίπουρο προέρχεται από το σταφύλι, ενώ το ούζο έχει σαν αλκοόλ βάσης, οινόπνευμα γεωργικής προέλευσης που προέρχεται συνήθως από μελάσσα.

Ποιο τσίπουρο είναι καλύτερο: Το με γλυκάνισο η χωρίς;

Είναι θέμα προσωπικού γούστου. Στο τσίπουρο με γλυκάνισο κυριαρχούν τα χαρακτηριστικά της ανηθόλης και το ιδιαίτερο γαλάκτωμα του με την προσθήκη νερού. Η ανηθόλη είναι διαλυτή στο αλκοόλ. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με το νερό.

Εξαιτίας, λοιπόν, της περιεκτικότητας του τσίπουρου σε αλκοόλ, η ουσία αυτή παραμένει σε διάλυση. Όταν όμως προστίθεται νερό, η διάλυτότητα της ανηθόλης μειώνεται , με αποτέλεσμα να δημιουργείται αυτό το θόλωμα.


Πως καταναλώνεται το τσίπουρο;

Το τσίπουρο καταναλώνεται συνήθως με καλή παρέα γύρω από ένα τραπέζι με μεζέδες που εναλλάσσονται. Επίσης μπορεί να κλείσει σαν χωνευτικό ένα πλούσιο γεύμα η σαν αναλγητικό, ζεστό με μέλι,το ρακόμελο. 


Σε ποια θερμοκρασία απολαμβάνεται το τσίπουρο;

Το τσίπουρο απολαμβάνεται καλυτέρα δροσερό χωρίς νερό και πάγο στους 10 βαθμούς. Στο τσίπουρο με γλυκάνισο αν επιλέξουμε να προσθέσουμε πάγο είναι προτιμότερο να το αραιώσουμε πρώτα με λίγο νερό.







Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

ΘΥΜΑ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΚΑΤΣΙΚΑ ΣΤΟ ΓΑΒΑΛΑ ΕΥΒΟΙΑΣ

Θύμα τροχαίου φέρεται ότι έπεσε μία κατσίκα  στο Γαβαλά Ευβοίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανεξακρίβωτες πληροφορίες, την Πέμπτη το πρωί ενώ η κατσίκα περιφερόταν στον κεντρικό δρόμο του Γαβαλά ,πιθανόν ένα απορριματοφόρο την παρέσυρε .
Σύμφωνα με μαρτυρίες ,οι περίοικοι άκουσαν στην αρχή ένα δυνατό φρενάρισμα και μετά  ένα «μπέεεεε», δεν έδωσαν όμως σημασία. Η  κατσίκα  όμως εξαφανίστηκε και οι ιδιοκτήτες ανησύχησαν. 
 Οι  υπόνοιες  στράφηκαν στον οδηγό κάποιου οχήματος, μάλλον απορριμματοφόρου ,λέγεται μάλιστα ότι ο οδηγός του,παραδέχτηκε το ατύχημα, ισχυρίστηκε  όμως ότι η κατσίκα διέφυγε με ελαφρά πηδηματάκια.
Από μαρτυρίες συγχωριανών διαπιστώθηκε ότι η εν λόγω κατσίκα ήταν στερφόγιδα  τριών ετών και ατίθαση. Γίνονται προσπάθειες για καταβολή αποζημίωσης ή αντικατάστασής της από το Δήμο.